Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

SOS zomervakantie: noodweer in het buitenland

Afgelopen zomer kregen vakantiegangers in Europa te maken met hitte, droogte, bosbranden, overstromingen en extreme neerslag. Ook deze zomer bestaat de kans dat je tijdens je vakantie te maken krijgt met extreem weer. We leggen je uit hoe je je erop kunt voorbereiden.

Op deze pagina vind je antwoord op de volgende vragen:

Hoe bereid ik me voor op hitte?
Hoe bereid ik me voor op een bosbrand?
Hoe bereid ik me voor op extreme neerslag?
Hoe bereid ik me voor op storm?
Welke tips heeft ANWB voor mij?

Hoe bereid ik me voor op hitte?

Hittegolven maken van alle weersextremen de meeste slachtoffers. Ze zijn vooral gevaarlijk voor kwetsbare groepen als ouderen, kleine kinderen en zwangere vrouwen. Je kunt jezelf en je gezin tegen hitte beschermen door veel water te drinken en in ieder geval tussen 12 en 15 uur zoveel mogelijk uit de zon te blijven. Pas je tempo aan de hitte aan en zoek op het heetst van de dag schaduw en koelte op. Draag een pet of hoed en smeer onbedekte lichaamsdelen regelmatig in met zonnebrandcrème.

Reis je met de auto, controleer dan voor vertrek of de airco goed werkt. Een of meer paraplu’s in de auto zijn handig voor het geval je pech krijgt en lang op hulp moet wachten in de brandende zon. Zorg altijd voor voldoende water aan boord en probeer waar mogelijk lange files te vermijden. Hier lees je alle hittetips voor autorijders.

Bekijk onze zonbescherming 

Hoe bereid ik me voor op een bosbrand?

Woedt er een bosbrand in het gebied waar je vakantie gaat vieren en ben je nog thuis? Neem dan contact op met je reisorganisatie of de receptie van je vakantieverblijf en informeer of het veilig is om naar het gebied te reizen. Ook de overheid geeft op nederlandwereldwijd.nl actueel reisadvies. Ben je op je vakantiebestemming en is er een natuurbrand in aantocht, volg dan de instructies van de lokale autoriteiten en medewerkers van je vakantieverblijf.

Kun je je vakantie niet voortzetten omdat je geëvacueerd wordt of omdat je vakantieverblijf door rook of vuur niet meer bewoonbaar is, neem dan contact op met je reisverzekering. Je kunt bosbranden helpen voorkomen door in droge gebieden niet te roken (en zeker geen peuken weg te gooien), geen vuur te maken en geen glaswerk in de natuur achter te laten, omdat dat in combinatie met de zon als vergrootglas kan functioneren.

Hoe bereid ik me voor op extreme neerslag?

Houd het lokale weerbericht in de gaten en neem waarschuwingen serieus. Zorg dat je auto (indien toegestaan) zó geparkeerd staat dat je er in geval van nood snel mee weg kan komen. Is er kans op een hagelstorm? Probeer je auto onder een viaduct of in een parkeergarage te parkeren. Kan dat niet, bescherm je auto dan tegen de hagelstorm door het dak, de ruiten en de lampen zo goed mogelijk af te dekken met lucht- en dekbedden, slaapzakken, caravankussens of wat je maar kunt vinden om eventuele schade te beperken. Doe dat ook bij je tent of caravan. In onze webwinkel vind je ook enkele hagelbeschermhoezen.

Heb je toch hagelschade aan je auto? Bel dan je autoverzekering. Heb je schade die geen directe gevolgen heeft voort jouw veiligheid, meld die dan online. Dat scheelt jou tijd en geeft anderen de kans sneller telefonisch in contact te komen met de alarmcentrale in geval van nood.

Bestel regenkleding 

Hoe bereid ik me voor op storm?

Bij een naderende storm ben je als kampeerder wellicht het meest kwetsbaar voor stormschade. Kampeer je in een tent of vouwwagen, breng dan extra scheerlijnen aan en zorg dat de haringen stevig in de grond verankerd zijn. Heb je een caravan met luifel of voortent? Haal de luifel neer en veranker de voortent extra stevig met stormbanden. Sluit dakluiken en ramen van de caravan. Berg alle losse spullen rond je kampeermiddel zoveel mogelijk op of zet ze vast.

Sta je onder of vlakbij grote bomen? Verplaats, als er nog tijd is en de campingeigenaar akkoord is, je kampeermiddel naar een plek waar het risico op vallende takken kleiner is. Voor alle vakantiegangers geldt: breng jezelf op tijd in veiligheid en schuil op een veilige plek tot de storm is overgewaaid.   

Welke tips heeft ANWB voor mij?

  • Volg dagelijks het lokale nieuws en weerbericht en pas je plannen erop aan.
  • Noteer belangrijke telefoonnummers (van je zorg-, reis- en autoverzekering, de ANWB Alarmcentrale, het lokale en/of landelijke noodnummer van je vakantiebestemming) in je telefoon. Zorg dat die steeds opgeladen is.
  • Sluit een reisverzekering af en breid die uit met de module ‘medische kosten’. Of kies voor een uitbreiding van je zorgverzekering die medische kosten in het buitenland voldoende dekt. Mocht je voor een behandeling in een buitenlands ziekenhuis terecht komen dat veel hogere tarieven hanteert dan die je standaard zorg- en reisverzekering vergoedt, dan zijn die extra kosten verzekerd.
  • Reis je met een camper, caravan of neem je de boot mee achter de auto? Check hoe ze verzekerd zijn bij pech en schade.
  • Controleer of jouw Wegenwachtpakket ook in het buitenland de gewenste dekking biedt. Wist je dat voor caravans en campers een aanvullend pechhulppakket nodig is? 
  • Maak er een gewoonte van om je elke vakantie even te verdiepen in de vluchtwegen op je bestemming.
  • Is er acute nood en moet je snel evacueren? Lees hier hoe je snel een evacuatietas samenstelt.

Meer tips bij calamiteiten

Paniek op vakantie: wie bel je? 
Een onbezorgde vakantie, die wensen we iedereen toe. Maar wie bel je als er toch iets misgaat tijdens je reis?
Schade door storm 
Lees wat je moet doen bij stormschade aan je auto, camper of caravan. Wat is verzekerd en hoe werkt schade melden.
Kamperen bij regen, storm of onweer 
Veiligheid voorop! Bescherm jouw kampeermiddel én jezelf goed tegen slecht weer.

Dit wil je hebben op vakantie

Wat kost laden en tanken? Maar ook: navigeren, parkeren en pech melden.